Готвене постно пилаф с гъби

Много хора погрешно вярват, че постният пилаф представлява Оризова каша с моркови, чесън и лук. Всъщност ястието се приготвя лесно, без добавяне на месо, докато ще полезен както за възрастни, така и за деца.

Пилаф без месо може да се приготви за лятна вечеря, кога тялото се нуждае от обилна, но лека храна. Заедно с това той ще подходящ за всяка семейна почивка.

За готвене постно пилаф, не отстъпващ на месото оригинални, трябва да се използват гъби. Най-подходящ шампиньони, които се считат за отличен заместител на месото. Също и на вас ще ви трябват следните продукти: подправки (по ваш вкус), черна зира, 900 г дълъг зърнен ориз, 800 г шампиньони, 3 глави лук и толкова моркови, 2 глави чесън, 300 мл слънчогледово олио.

Стъпки за готвене

1. Приготвяне на зеленчуци. Веднага трябва да изплакнете всичко добре, и след това нарязваме морковите, нарязваме грубо гъбите и нарязваме лука на половин пръстени. Оризът след измиване за половин час, дръжте в купа с студена вода.

2. Готвене зирвак. Солете лука до златисто сянка и след това добавете моркови с подправки и сол. как само морковите ще станат меки – хвърлете гъбите и запържете всичко на силен огън в продължение на 4 минути. След това изсипете зеленчуците вряща вода (достатъчно е една и половина чаши), натопете чесъна, излагайте слаб огън и изчакайте 20 минути.

3. Фиг. След определеното време чесънът е необходим издърпайте, прецедете ориза и го напълнете отгоре на зирвак. сега изсипете всичко, така че леко да покрие ориза. Увеличете огъня до максимум и изчакайте, докато водата падне зирвак и зърнени култури няма да станат прозрачни. След това трябва да залепите чесъна, поръсете ориза със зира, подпалете огъня на минимум, покрийте всичко с капак и изчакайте още половин час. Ястието е готово! Преди сервиране обаче не забравяйте да го смесите.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: